REZERVIRAJ SADA

Kontakt:
Pon-Pet: 08-16:00 |Sub: | Ned: /

City_of_Sibenik_central_dalmatia1

O Šibeniku

rujan 19th, 2018

TAGS

Među hrvatskim gradovima Šibenik se ističe jedinstvenim položajem na središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, u slikovitu i prostranu zaljevu na potopljenom ušću Krke, najljepše kraške rijeke koja je velikim dijelom Nacionalni park.

Prekrasni grad jedinstvenog urbanog izričaja, povezan je živopisnim uskim, krivudavim Kanalom sv. Ante s otvorenim morem. Ulaz u kanal čuva renesansna tvrđava sv. Nikole, koja je s još tri gradske tvrđave – sv. Mihovil, sv. Ivan i Šubićevac, simbol stoljetne nepokorenosti Šibenika, ali i jedna od svega tri takve utvrde na Mediteranu.

Najznačajniji šibenski spomenik poznat u europskom graditeljstvu i uvršten u svjetsku baštinu UNESCO-a, svakako je Šibenska katedrala sv. Jakova iz 15. i 16. stoljeća. Pet generacija na toj je građevni radilo više od stotinu godina, kreirajući savršene proporcije i dojam kao da je izlivena iz jednog komada. Šibenska katedrala jedina je u Europi izgrađena isključivo od kamena, bez uporabe vezivne žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata. Zajedno s renesansnom Gradskom vijećnicom te okolnim crkvama, palačama i Kneževim dvorom, u kojem je danas smješten Županijski muzej, tvori jedan od najljepših trgova u hrvatskoj urbanističkoj baštini.

Šibenik je grad s 24 crkve, 6 samostana, 4 tvrđave, atraktivna „Četiri bunara“ nedaleko od Katedrale, 2851 kamene gradske stepenice, najvećim brojem baroknih orgulja te Srednjovjekovnim samostanskim vrtom sv. Lovre – jedinim takve vrste u Hrvatskoj.

Prekrasni šibenski arhipelag čine 242 otoka, otočića, hridi i grebena sa svega 10 otočkih naselja. Najpoznatiji među njima svakako su Zlarin – otok koralja, Krapanj – otok spužvara i Prvić, otok na kojem su oduvijek boravili šibenski plemići.

S druge strane, šibensko zaleđe skriva 5 rijeka, 3 velika i 10 manjih jezera, 5 planina, nacionalni park, 2 parka prirode i 8 vodopada.

O živom, suvremenom stvaralaštvu Šibenika svjedoči tradicionalni Međunarodni dječji festival, duga turistička tradicija kojoj gosti širom svijeta svake godine povjeravaju svoj odmor, ali i bogata eno gastro ponuda s jedinstvenim vinom Babić, koje se proizvodi od loza iz poznatih primoštenskih vinograda i predstavlja jedno od najkvalitetnijih crnih vina u Hrvatskoj.

Sve je to na korak od Solaris Beach Resorta, najveće hotelske kuće na području Dalmacije i šibenske regije.